Семинар запозна над 100 предприемачи с принципите на ЕС за сигурност при храните |
Над 100 българските предприемачи от хранителната промишленост се запознаха с принципите на ЕС за сигурност при храните, които осигуряват високо ниво на защита на човешкото здраве и живот. Това стана в рамкине на организирания от БТПП семинар на тема “Безопасност на храните и защита на потребителите”.
Той беше открит от зам-председателя на БТПП Цветан Симеонов и директора на дирекция "Европейска интеграция" в Министерство на икономиката и енергетиката Силвана Любенова. В изказването си тя подчерта, че безопасността на храните е тема, която изисква голяма отговорност, както от държавните институции, така и от икономическите субекти предвид предстоящото присъединяване към ЕС.
“Ние се стремим да подпомагаме България при изясняването на достиженията на европейското законодателство, чието практическо приложение има особено голямо значение за стопанската дейност”. Това каза Киис Фратерман, експерт от TAIEX и модератор на семинара. Той подчерта, че мисията на Бюрото за техническо сътрудничество и обмен на информация е да подкрепя изграждането на институциите във всички области на достиженията на правото на общността и хармонизирането на законодателството.
Програмата на семинара се съсредоточи върху правата на потребителите и принципите на рисковия анализ. Лектори бяха представители на Европейската комисия, експерти от Холандия, Великобритания, Ирландия и България.
Презентации от семинара в ppt формат
- The general principles of food safety legislation from the consumer protection point of view
Mr Dirk Groothuis – Senior Public Health Officer – Food and Consumer Safety Authority – The Netherlands- State of play of food safety legislation in Bulgaria
Ms Svetlana Cherkezova – Chief Expert – Ministry of Health- The new EU regulations on food hygiene, Regulation 853/2004/EC , Regulation 853/2004/Ec and 854/2004/EC
Ms Joanna Fullick – Food Standards Agency – United Kingdom- Risk analysis in the field of food legislation including: assessment, management and communication
Mr Dirk Groothuis – Senior Public Health Officer – Food and Consumer Safety Authority – The Netherlands- Official control of food labelling and food quality control
Dr. Pirjo-Liisa Penttila – Finland- Consumer Information and dialogue
Dr. Pirjo-Liisa Penttila – Finland- Practical Implementation of HACCP system in small companies
Brendan Lawlor H.S.E. Galway – Ireland
10 февруари 2006 г. |