Конференция на тема „НАССР за безопасност на храните и екологичните изисквания в туризма” |
Национален Хотелиерски Мениджмънт Клуб и Българска търговско-промишлена палата организират конференция на тема „НАССР за безопасност на храните и екологичните изисквания в туризма”, която се провежда по програмата на Европейския съюз „ФАР Малки проекти в България, Румъния и Турция”. Проектът се провежда с финансовото съдействие на Европейския съюз и се осъществява от Национален Хотелиерски Мениджмънт Клуб.
Целите на международната конференция са в съответствие с процесите на разширяване на Европейския съюз и с жизненото интегриране на новите страни членки, а именно:
- насочване на вниманието на бизнес субектите от сектор „Туризъм” към изискванията за безопасност на храните, надеждност на продуктите и защита на потребителите
- съдействие при прилагане на националното законодателство, хармонизирано с европейското, в частта му, свързана със задължителното въвеждане на системата НАССР в сектор „Туризъм”
- обмяна на опит и ноу-хау със страни членки на ЕС – Дания, Холадния, Великобритания, Ирландия
- информиране за добрите практики за въвеждане на НАССР в стари (Дания, Холадния, Великобритания), нови (Ирландия), кандидат-членки (България, Румъния, Турция) на ЕС
- заздравяване на съдействието между националните неправителствени организации на България, Румъния и Турция, от сектор „Туризъм”, по направление въвеждане на системата НАССР.
След осем месеца изтича крайният срок, до който във всички ресторанти, кетъринг компании, хотели, ведомствени столове, търговски обекти, в които се приготвя храна за крайния консуматор трябва да е въведена системата „Анализ на опасностите и контрол на критичните точки” (НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points, чете се ХАСП). Въвеждането на системата е задължително според последните изменения в Закона за храните (обнародвани в Държавен вестник бр. 70 от 10.08.2004 г., в сила от 01.01.2005 г.), настъпили при синхронизиране на българското с европейското законодателство.
10 април 2006 г. |