На 15 и 16 май 2006 г. в зала “Триадица” на Гранд Хотел София Българската търговско-промишлена палата организира двудневен международен семинар на тема ”Добрите практики в селското стопанство и безопасността на храните”. Семинарът ще се проведе в рамките на проект по програма ФАР на ЕС.
Основни теми са европейските принципи и регламенти за безопасността на храните и прилагането на европейското законодателство у нас. Ще бъдат представени добрите практики при осигуряване безопасността на храните при производителя в съответствие със стратегията на ЕС за превенция във веригата “от фермата до вилицата”, където са включени и дистрибуторите на стоки.
Лектори на семинара са специалисти от Холандия, Италия, Чехия и Полша. В него ще участват десет фермери от Турция, избрани от Истанбулската търговск-промишлена палата да представляват сектора. Тяхното участие цели създаване на директни контакти между производители на селскостопански продукти от двете страни и насърчаване на двустранния стокообмен.
Провеждането на семинара се осъщеествява в рамките на спечеления от БТПП конкурс по програма ФАР през 2005 г., където една от приоритетните теми беше безопасността на храните. Чрез схемата на “малките проекти” по програма ФАР, анонсирани директно от ЕК, се дава възможност за реализирането на проектни идеи от първостепенно значение за ускоряване адаптацията на икономиките на страните в процес на присъединяване към ЕС и привеждане на тяхното законодателство в определени сектори към европейските норми.
В информационните си дейности и разпространение на резултатите от семинара, БТПП издаде наръчник за основните принципи на безопасността на храните, който включва европейските принципи, внедряването на HACCP (система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки ) и примери на добри селскостопански практики. Изданието има електронна версия, която ще бъде публикувана и на страницата на БТПП на адрес: www.bcci.bg.
Програма