Кратък преглед на семинара
Предмет на семинара е запознаване на участниците с действащта нормативна база и с основните документи и изисквания, необходими за разработването, внедряването, прилагането и поддържането на система за управление на безопасността на храните или система за анализ на опасностите и критични контролни точки /НАССР/ в заведенията за хранене. В семинара ще бъде включено практическо обучение по методологията за разработване и внедряване на системите за безопасност и качество на храните, изградени въз основа на серията стандарти ISO 9000, Програми за прилагане на “Добри производствени практики” /ДПП/, “Добри търговски практики” /ДТП/ и “Добри хигиенни практики” /ДХП/ ( в системата на общественото хранене и търговията с храни), като задължително условие за внедряване на изискванията на НАССР. На семинара ще се акцентира върху съставянето на План за безопасност на храните, основан на принципите на НАССР в заведенията за хранене, както и за воденето на необходимата документация, отразяваща неговото прилагане. Ще бъдат разгледани основните етапи и съпътстващи проблеми при разработването, внедряването и при управлението в хода на прилагането и поддържането на системата НАССР в заведенията за хранене, както и за нейното сертифициране от акредитирана сертифицираща компания или държавен орган.
Целта на семинара е повишаване капацитета на ръководителите, ръководните органи и ръководните длъжностни лица в заведенията за хранене в областта на разработването, внедряването, прилагането и поддържането на системата за самоконтрол и управление на безопасността на храните или системата за анализ на опасностите и критични контролни точки /НАССР/ в обектите за хранене и подобраване уменията им за самоконтрол и водене на изискваната задължителна документация.
За кого е предназначен семинарът
Семинарът е предназначен за ръководители на фирми и управители в заведенията за хранене, отговорници по снабдяването, завеждащи складове, главни технолози по храните, главни готвачи и други участници в хранителната верига, отговорни за безопасността на храните предлагани на потребителите.
Семинарът е подходящ и за експерти и специалисти, чиито професионални интереси са насочени към разработването, внедряването и управлението на системи за самоконтрол и контрол за безопасност на храните и за анализ на опасностите и критични контролни точки /НАССР/.
Съдържание:
В семинара са включени следните модули:
- Предварителна подготовка по разглежданите проблеми
- Запознаване с основните положения, постановки и задължителни изисквания залегнали в действащата нормативна уредба – закони и наредби в българското законодателство, утвърдени международни кодекси и директиви на ЕС, кореспондиращи със системата НАССР
- Предимства и принципи на системата НАССП и необходимост от сертификация на системата
- НАССР в системата на общественото хранене. Системи за самоконтрол в обектите за хранене
- Контролни органи, сертифициращи органи и организации
- Разработване и внедряване на Програми за прилагането на добри търговски и добри хигиенни практики
- Запознаване с основните положения, постановки и задължителни изисквания при разработването и внедряването на Програми за прилагането на добри търговски и добри хигиенни практики /ДТП и ДХП/
- Планиране на работата по подготовката за разработване на програмите
- Определяне на екипа за разработване и внедряване на програмите
- Формулиране, разработване и внедряване на програмите
- Обучение на персонала
- Съставяне на План за безопасност на храните /ПБХ/, основан на принципите на НАССР
- Същност на Плана за безопасност на храните /ПБХ/ – основни изисквания и етапи при разработването на плана за безопасност на храните
- Определяне на екипа за разработване на плана за безопасност на храните
- Разработване на План за безопасност на храните, основан на принципите на НАССР
- Обучение на персонала
- Разработване на необходимата документация за самоконтрол и контрол по отчитане прилагането на добрите производствени, търговски и хигиенни практики и на Плана за безопасност на храните
- Определяне на обхвата /набора от документи/ и вида на необходимата задължителна документация за отчитане и проследяване на извършените действия и процедури по самоконтрола за безопасността на храните при прилагането на ДТП и ДХП и изпълнението на Плана за безопасност на храните /чек-листи (бланки, отчети, формуляри и др.), дневници, протоколи и др./
- Разработване и поддържане на система за натрупването на записи по необходимата задължителна документация, верификация и валидизация на записите и тяхното съхранение
- Определяне на екипа извършващ самоконтрола по изпълнение на ДТП, ДХП и ПБХ, воденето, верификацията, валидизацията и съхранението на задължителната документация и предприемащ необходимите корегиращи действия и процедури при установяване на несъответствия с изискванията на прилаганата НАССР система.
- Определяне на екипа извършващ вътрешния одит върху действието и ефективността на НАССР системата и набелязващ необходимите корегиращи мерки, дейности и процедури за отстраняване на установените несъответствия и привеждането на системата в съответствие със стандартите и изискванията на НАССР
- Взаимодействие с контролните органи (държавни и от ЕС) и процедури и действия по отстраняване на констатираните от тях (с констативни протоколи) несъответствия при прилагането на приетата НАССР система
- Сертифициране на разработената и внедрена НАССР система
- Необходимост и предимства от сертифицирането на приетата в практиката НАССР система от международна сертифицираща компания или български сертифициращ орган
- Взимане на решение за сертифициране на прилаганата НАССР система за безопасност на храните и сключване на договор с акредитирана за сертифициране по НАССР международна компания или държавен орган
- Определяне на екипа за извършване на вътрешен одит на действащата НАССР система, набелязване и отстраняване на констатираните при вътрешния одит несъответствия, обучение на персонала и подготвяне на системата за сертифициране от външния сертифициращ орган
- Сертификационен одит на действащата НАССР система от страна на сертифициращия орган, корегиращи действия при установени несъответствия и окончателно сертифициране на НАССР системата с получаване на сертификат за съответствие с изискванията на НАССР
- Последващи действия и контролни одити за поддържане на сертификата.
Семинарът се провежда с учебни материали и преподаватели, които са управленски консултанти. Семинарът включва презентации, дискусии и практически упражнения.
Лектор: Огнян Камбуров, сертифициран управленски консултавнт; експерт по проблемите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, специализирал по разработване на проекти за финансиране по програма САПАРД и прогрма ФАР, консултант в консултантска фирма „АЛМАРЕКС” ЕООД.
Регистрационна карта