Новини от Русенска ТИК

Вече трета поредна година съществува една добре организирана подвеждаща схема по интернет, насочена към бизнеса. Тя се състои в предложение за публикуване на контактна информация в европейски и международни регистри и фирмени каталози. Схемата не е нова, но през последните месеци стана честа практика наши фирми да бъдат изнудвани да заплащат огромни суми за една привидно безплатна услуга. Това е установила Русенската търговско-индустриална камара.

Принципът се състои в разпращане на писма до фирми, които съдържат регистрационен формуляр с покана за попълване и плик с адрес за обратна кореспонденция. Уверението е, че информацията за фирмата ще бъде публикувана в световноизвестни регистри. Подвеждащият елемент се състои в това, че в предложение за публикуване на фирмена информация получателите биват заблуждавани, че това е безплатна услуга. Във всички случаи обаче, най-долу на самия формуляр, с много дребни букви е записано, че поставянето на подпис и печат обвързва фирмата с ангажимента да заплаща за тази "услуга". Съответно цената на тази услуга може да варира (в зависимост от регистъра) между 2800 и 3300 евро, или по около 1000 евро за всяка година. Конкретните условия на "договора" са изброени в отделен документ, който фирмите в повечето случаи не получават и е труден за намиране дори и на сайта с регистъра. От т.нар. Общи условия става ясно, че за всяка година "договорът" се удължава автоматично, докато не се изпрати писмо за отказ в оригинал до офиса на фирмата-администратор. След проверка на Русенската търговско-индустриална камара е установено, че съвсем умишлено се дават фиктивни адреси, за да нямат възможност фирмите да изпратят предизвестие за прекратяване и така сумата постоянно да набъбва. Не е учудващ и факта, че в повечето случаи фирмата-администратор е регистрирана в офшорна зона.

Известно време след като фирмите са подали контактната си информация, те получават фактура с дължимата стойност и ако не се направи плащане, следват напомняне за плащане, поредица от писма с предупреждения за съд и т.н. Цялата кореспонденция е изпипана до последния детайл, съгласно установените норми и не буди съмнения за достоверността и сериозните намерения на организатора на схемата.

Екипът на Русенската търговско-индустриална камара е установил, че цената на предлаганата услуга далеч не съответства на предлаганото качество, както и че при нейното предлагане се използват некоректни и подвеждащи методи за убеждаване. Рекламираните като европейски и световни регистри не са известни и никой сериозен партньор не ползва информация от тях. Те са ограничени като функционалност и обхват и служат единствено за демонстриране, че собственикът им си е изпълнил ангажимента по договора.

Фирмите трябва да имат доверие на официални бази данни и регистри, поддържани от утвърдени организации и институции. Както в страната, така и по цял свят най-достоверната информация се осигурява от търговско-индустриалните камари.

За да се изясни до каква степен са накърнени интересите на български фирми, РТИК продължава да работи по случая, като събира информация за всички подобни схеми. Съгласно информацията в интернет, някои от цитираните бази данни са: EU Company Directory; Euro Business Guide; World Business Guide; International Technical Fair Plovdiv (подвеждаща имитация на регистъра на Пловдивски панаир); Exhibitors Directory for Fairs and Exhibitions; European Business Connection; Camping Guide; Tourist Directory Restaurant Guide; Travel Agency Tourist Directory; Tourist Directory Guide.

Всички потърпевши фирми могат да се обърнат към РТИК за консултация и съвет как да реагират, за да не бъдат въвличани или принуждавани да заплащат необосновани суми. В зависимост от получената обратна връзка за конкретни случаи, РТИК ще сезира компетентните национални и Европейски институции.

За допълнителна информация:
Русенска търговско- индустриална камара
Стела Дионисиева, Експерт връзки с бизнеса
тел:00359 82 825 875
факс: 00359 82 825 873
e-mail: info@rcci.bg, stela@rcci.bg
www.rcci.bg

 

Back   HOME

1 юли 2009 г.