Работна среща между представители на бизнеса, Регионалния инспекторат по образование - Пловдив
и директорите на професионални гимназии от региона

По инициатива на Търговско-промишлена камара - Пловдив, като продължение на политиката на БТПП „Училищата да навлязат в бизнеса, бизнесът да навлезе в училищата”, се проведе работна среща между представители на бизнеса, Регионалния инспекторат по образование - Пловдив и директорите на професионални гимназии от региона. На срещата се обсъди и оцени реализирания план-прием за учебната 2008-2009 г. в професионалните гимназии.

Бизнесът постави своите изисквания към образованието главно в професионалната подготовка, ранното обучение по предприемачество, езиковото обучение, професионалното информиране и ориентиране на учащите, разкриване на нови професии и залагането им в план-приема на професионалните гимназии за 2010-2011 г.

От страна на образованието бяха поставени въпроси, свързани със задълбочаване на връзките с бизнеса, изнасяне на учебните и производствените практики и стажове във фирмите, подпомагане на гимназиите в обучението със специалисти от бизнеса, участие на бизнеса при изготвянето на учебните програми и държавните зрелостни изпити.

Участниците в срещата възложиха на Камарата от настоящата 2010 г. започнатият диалог да продължи със специализирани срещи по браншове, което да доведе до по-детайлно проучване състоянието и потребностите от средни специалисти в отделните отрасли, да насочи образователната система в подготовката на план-приема за 2010 година и да даде възможност за трудова реализация на завършващите.


 

Back   HOME

6 януари 2010 г.