Този сайт използва бисквитки. Допълнителна информация. - Разбрано.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в провеждащата се за трети път презентация в Кишинев „Храни и напитки от слънчева България“. Инициативата е на Посолството на България в Молдова и по-специално на Службата по търговско-икономически въпроси. Целта е представяне на български стоки от хранително-вкусовата промишленост на молдовския пазар, запознаване с представители на местните търговски вериги, дегустация и реклама.
Събитието бе открито от Посланика на България в Молдова Н.Пр. Евгени Стойчев, зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев и председатели на търговско-промишлени палати от България и Молдова.
Бронислав Денев, ръководител СТИВ в молдовската столица, отбеляза, че в провеждащото се за трети път събитие в Кишинев участват 15 български фирми, производители на: вина, минерална вода, консервирани храни, месни деликатеси, сладкарски и тестени изделия и др.
Посланик Стойчев приветства инициативата и изказа готовност посолството да подпомага и за напред установяването и затвърждаването на контакти между фирми от двете страни.
Заместник-министър Добрев изрази удовлетворението на Министерството на земеделието и горите от броя на участващите фирми, както и от качеството на представената продукция.
Председателят на Търговско-промишлената палата на Република Молдова Серджо Хареа също приветства българските фирми, като сподели, че основната роля на палатата е да разширява възможностите пред бизнеса и инициативата за представяне на български храни и напитки на молдовския пазар и пред конкретни партньори – вносители, търговци и дистрибутори, е идеална възможност за това.
Цветан Симеонов, председател на БТПП, констатира, че инициативата е повече от наложителна, тъй като се наблюдава спад в двустранната търговия България – Молдова. Той изрази готовност събитието да бъде проведено огледално и в България през следващата година, като бъдат представени молдовски стоки на изложение в София. ТПП на Р Молдова ще бъде партньор при осъществяването на идеята.
Събитието продължи с много двустранни разговори, дегустация и установяване на нови партньорства.
Очаквайте допълнителна информация за представянето на молдовски стоки на хранително-вкусовата промишленост в София през 2020 г.