Назад

Нов посланик в България представи приоритети в БТПП





Пол Сенгки, временно управляващ посолството на Кралство Камбоджа в София посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Дипломатът се запозна с работата на палатата, нейната структура и дейности в пряка полза на компаниите от страна и чужбина.

Посолството е наскоро открито и има няколко конкретни цели – насърчаване икономическите връзки между България и Камбоджа, усъвършенстване на двустранната нормативна база – документи, споразумения и меморандуми, както и по-тясно сътрудничество в други обществени сфери от двустранен интерес.

Симеонов констатира, че има широко място за развитие на отношенията с азиатската страна, която вече 20 години поддържа висок икономически растеж – 7%. Условията за търговия с Камбоджа са благоприятни за българските компании въз основа на преференциите за търговия с ЕС.

Председателят на БТПП предложи да се подходи прагматично и да се тестват вкусовете на българските потребители към продукти от Камбоджа по време на изложение на стоки от азиатската страна в София, което да бъде подготвено съвместно от БТПП и Посолството на Кралство Камбоджа.

Г-н Сенгки коментира, че страната развива успешно текстилния сектор, селското стопанство, строителството и др. Той подчерта, че в страната може да се инвестира както в местна валута, така и в щ.долари. Страната ще бъде домакин и на срещата Азия – Европа през ноември 2020, която се провежда на всеки две години.

Обсъдени бяха идеи за съвместни събития, срещи и начини за насърчаване на бизнес сътрудничеството между двете страни.

Фирмите, които се интересуват от възможностите за сътрудничество, могат да заявят своя интерес на телефон  +35928117489 и на адрес g.dimitrova@bcci.bg


14.01.2020 г.
Назад