Назад

Ордена на изгряващото слънце



Посолството на Япония награди Георги Стоев, член на УС на БТПП и дългогодишен неин заместник-председател, с японския Орден на Изгряващото слънце – златни лъчи с лента.

Чрез заеманите от него позиции в Българо-японския икономически съвет към БТПП, Европейската асоциация за техническо обучение на чужденци в Япония (АТОЧ) и в ЕВРОПАЛАТИ, както и в Европейския икономически и социален комитет, Стоев е работил в продължение на много години за поощряването на обмена между Япония и България и има значителен принос за насърчаването на разбирателството между двете страни.

Събитието се състоя на 24 януари в резиденцията на японския посланик и получи широко отразяване в българските медии.   

Освен преводач на висока японска белетристика – класика и модернисти от следвоенното поколение за водещи български издателства и литературни списания, Георги Стоев е преводач и на едни от големите японски класически поети Мацуо Башо, Йоса Бусон, Кобаяши Исса, Такахама Кюоши, Ясунари Кавабата. Интересът му към тях по човешки кореспондира с едно от важните му качества – да цени силното и ненатрапчивото в човешките връзки, достойното немногословно приятелство, стоицизма на преходния живот и красотата на една умиротворяваща японска природа, скрила голямото в малкото, с която поетът се слива, докато пише.

 


27.01.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад