Назад

Франция е утвърден търговско-икономически и инвестиционен партньор на България

Връчване на Годишник 2021/2022 на Френско-българската търговско-индустриална камара




След дълга пауза на присъствени дейности през изминалата седмица се проведе станалото традиционно връчване на Годишник 2021/2022 и на сертификатите за членство на Френско-българската търговско-индустриална камара. На церемонията присъстваха заместник-министърът на икономиката Калина Константинова, посланикът на Франция в България Н.Пр. Флоранс Робин, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, представители на френско-българската бизнес общност, журналисти и много гости.

Събитието бе открито от председателя на Френско-българската камара Стефан Делайе, който благодари на 250-те членове на Камарата за доверието през последните трудни за бизнеса и хората месеци на пандемия и увери присъстващите, че могат да разчитат на целия УС, както и на екипа на ФБТИК за реализация на бъдещите си проекти.

Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа. През последните години стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно, като се отчита ръст както при износа за Франция, така и при вноса. Това заяви в приветствената си реч на събитието заместник-министърът на икономиката Калина Константинова.

В обръщението си в Годишника председателят на БТПП  Цветан Симеонов отбеляза, че за Българската търговско-промишлена палата е чест и привилегия да си партнира с Френско-българската търговско-индустриална камара. Съвместните дейности датират още от 2004 година и обхващат широк спектър от инициативи в подкрепа на фирмите от двете страни.

В приветствието бе дадена висока оценка на усилията и постигнатите резултати за изграждането и развитието на съвременен модел на двустранните търговско-икономически отношения.

Независимо от икономическите предизвикателства и влошаването на макроикономическите показатели в глобален план, породени от пандемията COVID-19, остава жизненоважен взаимният интерес за търговия и технологичен обмен.  Франция заема 6-то място по отношение на износа и 11-то място по отношение на вноса. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към 01.10.2020 г. са в размер на 1.269 млрд. евро. Освен търговски, Франция е и ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност, сред които Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат на Солвей Соди и Създаване на финансов център за споделени услуги на Societe BIC в София.

В заключение бе подчертано, че партньорството с Френско-българската търговско-индустриална камара почива на общи европейски ценности - за свободна, справедлива и приобщаваща търговия, като БТПП е широко отворена за бъдещо сътрудничество със своята експертиза и с позицията си на отговорна национално представителна работодателска организация.

 

 

 


26.05.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад