Назад

БТПП за поредна година отбеляза Международния ден за безопасност и здраве при работа





“Палатата целогодишно организира и провежда обучения по ЗБУТ из цялата страна чрез структурите ни по региони”, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, на ежегодното отбелязване на Международния ден за безопасност и здраве при работа.

Представители на работодатели, синдикати и публични власти се събраха, и почетоха заедно паметта на загиналите при трудови злополуки български работници. Събитието по традиция се състоя в Южния парк в столицата, зад музея "Земята и хората".

Цветан Симеонов, подчерта че трудовият процес е дейност, изискваща участието на всички засегнати страни - работодатели, синдикати, публични власти и самите служители. Той отбеляза, че БТПП обучава ежегодно в различни части на страната  около 1000 души на здравословни и безопасни условия на труд. “Намираме компетентни лектори, които да дадат на нас и обучаемите последните новости при процедурите, и технологиите свързани с безопасността на труда”, допълни Симеонов.

Пред аудиторията Цветан Симеонов заяви, че БТПП ще продължи работата си по информиране и обучаване на трудещите се по здравословни и безопасни условия на труд, безсрочно напред в бъдещето, защото технологиите ще продължат да се развиват, а с тях и спецификата на безопасността на труда.

Огнян Ангелов, зам.-председател на КНСБ информира, че не се води статистика за броя на хората получили инвалидност в следствие на трудови злополуки и колко са починали в следствие от професионални болести. Той заяви, че това трябва да се промени, за да има по-ясна представа, какви щети на икономиката причиняват професионалните болести.

Зам.-директорът на Главна инспекция по труда (ГИТ) Цветомила Филипова сподели, че една от приоритетните цели за инспекцията е изграждането на култура за осъществяване на безопасна работа у трудещите се.

Зам.-ректор на Медицински университет – София, Каролина Любомирова заяви, че МУ - София има капацитета да отдели още ресурси, които да бъдат включени в обучения по здравословни и безопасни условия на труд.

Събитието завърши с едноминутно мълчание и традиционното засаждане на дръвчета.

Организатори на инициативата са Българска асоциация “Труд, здраве, безопасност”, Българската търговско-промишлена палата, КНСБ, КТ "Подкрепа" и други браншови организации и сдружения.

 


15.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад