Назад

33 юристи завършиха успешно 17-то поредно обучение по търговски арбитраж и други способи за решаване на правни спорове от Арбитражния съд при БТПП









На 29.05.24 г., след провеждане на симулация на открито арбитражно заседание, приключи 3-месечен курс на обучение по търговски арбитраж и други алтернативни способи за решаване на правни спорове, който се организира за седемнадесети пореден път от Арбитражния съд при БТПП.

На участниците бе предоставен казус, който провокира знанията им в областта на арбитражното производство. Представянето на искова молба, отговор на искова молба и изготвяне на доклад по делото от Решаващия орган, предизвикаха изключителен интерес от страна на участниците - действащи адвокати и юрисконсулти, както и студенти от юридическите факултети, като те показаха креативност и находчивост в защитата на своите клиенти в симулираното арбитражно производство.

Тридесет и трима юристи получиха сертификати за успешно завършено обучение.

Председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов и Зам. Председателя на АС при БТПП г-н Александър Кацарски, връчиха сертификатите и поздравиха участниците за тяхното желание за допълнително образование и им пожелаха успешна професионална реализация, като в бъдещата си юридическа дейност, да се възползват често от предимствата на арбитражното производство, което между несъдебните методи за уреждане по безболезнен начин на търговско - стопанските спорове заема най значимо място.

 Обърнаха внимание, че в съвременната действителност, в която дигитализацията и нахлуването на изкуствения интелект в правната сфера, присъстващите действат адекватно и ориентирането им към арбитража е път в правилната посока, тъй като познаването на всички способи за  разрешаване на правни спорове могат да бъдат подпомогнати от съвременните научни и технически достижения

В сравнение с нормалните съдебни дела арбитражната процедура притежава поредица от особености, които се оказват предимство в стопанската дейност и по точно, по бърз, по- евтин и ориентиран към диспозитивното начало процес.

На курсистите бе предоставена възможност за провеждане на онлайн занятия, което позволи и на юристи извън София да се включат и да участват активно в проведените дискусии.

Като обучаващи, традиционно участваха изявени, висококвалифицирани арбитри с богат професионален опит, съчетан с дългогодишна преподавателска дейност в юридическите факултети в страната, а именно: Зам. Председателя на АС г-н Александър Кацарски, доскорошния зам. Председател на АС г -жа Ружа Иванова, доц. Венцислава Желязкова., гл. ас. Ивайло Костов и гл. ас. Силвия Спасова, преподаватели по гражданско процесуално право в ЮФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, г-жа Емануела Балевска бивш съдия от Върховния касационен съд.

Новост в обучението, свързано с предстоящите промени, въведени в закона за медиацията и необходимостта от провеждане на задължителна медиация в производствата пред държавния съд по някои видове дела, бе поканата към  г-жа Елиза Николова – Председател на асоциацията на медиаторите в България, за представяне на особеностите на медиацията и помирението като алтернативни способи за разрешаване на правни спорове.

Всички лекции стимулираха креативното мислене и бяха повод за проявена инициативност на участниците в обучението. Като равносметка това бе повод за задоволство от страна на ръководството на БТПП.

Целта на организаторите е, тази утвърдила се вече в годините инициатива, да продължи и да привлича нови привърженици на  алтернативните методи за разрешаване на правни спорове.

 

 

 


30.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад