Назад

Цветан Симеонов: Бъдещото правителство трябва да започне да работи за улесняване вноса на служители. Наскоро бяха дадени обещания по темата

БТПП бе домакин на среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“ и представяне на компанията Human Power BG, специализирана във вноса на работна ръка от Индия, Непал и Бангладеш








Събитието бе продължение на провелата се кръгла маса, съвместно с Индийско-българската бизнес камара за неизползваните възможности за внос на работна ръка.

Срещата бе официално открита от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който сподели, че увеличението на заплатите заради липсата на достатъчно работна ръка не е конструктивен път за развитие на българската икономика, защото с това не се дава перспектива. Необходима е квалифицирана работна ръка и иновации, за да се увеличи производителността и да бъдем успешно догонващи европейските ни партньори , заяви още той.

Председателят на БТПП подчерта, че е необходима достатъчно квалифицирана и неквалифицирана работна ръка в България, за да може страната да навакса изоставането си в рамките на Европейския съюз. По темпове на растеж горе-долу сме добре, но като обеми, като перспектива, ние трябва много да вървим напред, каза Симеонов.

Той заяви, че БТПП продължава да работи за улесняване на достъпа на българските фирми до работна сила и от чужбина, като посочи, че това е част от дългосрочната задача на организацията за решаването на този въпрос. Симеонов отбеляза, че проблемът стои не само пред българските фирми, но и пред тези в Европа и САЩ.

Председателят на БТПП напомни за провелата се кръгла маса за внос на кадри от Индия, на която беше взето решение в кратки срокове да се свика работната група към Министерството на икономиката и индустрията, като посочи, че това не е се случило. Симеонов заяви, че усилията на Палатата ще продължат с новото правителство. Каквото и правителство да се формира, задачата за улесняване на вноса на работна ръка и облекчаване на реализирането на плановете на бизнеса за разширяване, за увеличаване на продукцията, за приемане на повече поръчки, трябва да се изпълни, заяви председателят на БТПП.

Слави Славов, ръководител проекти Human Power BG, представи дейността на фирмата, която работи в областта на вносa на работна ръка от 2021г. Той запозна участниците в срещата с цялостния процес – от подбора на правилните хора, през подготовката на документите и процедурите до пристигането на работниците в страната. Това, което той определи като изключително важно, е изготвянето на стратегия за всяка конкретна фирма, както и специфичните езикови курсове, които Human Power предлагат на работниците от м.април тази година, с цел запознаване с базови термини на български език в различните сектори на икономиката. Повече за езиковите обучения сподели Илиян Станков, The Prime Academy.

Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри, партньор на Human Power BG, представи профила на работниците от Непал - мирни и спокойни, лоялни, изпълнителни и много работливи. Той сподели, че те бързо се адаптират към новата среда и също толкова бързо навлизат в работата.

Срещата продължи с дискусия, в която се включиха представители на бизнеса от различни сектори: логистика, транспорт, строителство, химическа промишленост, производство и др. Поставени бяха въпросите за откриването на банкова сметка на чужденците, издаването на карта за градски транспорт, размер на възнаграждения, медицински застраховки и др.

Както досега, БТПП ще продължи да следи темата и да информира за предстоящи инициативи, свързани с облекчаване на условията за внос на работна ръка.

При интерес към набора от услуги, които компанията „Human Power“ предлага по линия на вноса на работна ръка от чужбина, можете да се свържете с:

Слави Славов, Специалист „бизнес развитие“ и Старши специалист „Подбор“ в Human Power.

  • Тел: 0 898 671 990
  • Е-mail: slavi.slavov@humanpowerbg.com

 


12.06.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад