Назад

Необходимо е да подкрепяме бизнеса от България и Турция за успешни партньорства

Ръководството на Българската търговско-промишлена палата се срещна с представители на Турско-българския бизнес съвет към Борда за външноикономически връзки на Турция /DEIK/




Председателят на БТПП Цветан Симеонов и главният секретар Васил Тодорв разговаряха с председателя на смесения бизнес съвет Зеки Саръбекир, зам.председателя Емрах Сазак, член на борда проф. д-р Ахмет Кесик, Бекир Туран, координатор и членове на съвета.

Симеонов обсъди с партньорите необходимостта от активни съвместни действия за подпомагане на двустранните търговско-икономически отношения. „Турция е сред най-активните ни партньори, заяви той, но трябва да подкрепяме бизнеса от двете страни за да се минимизират отрицателните влияния от пандемията и военните конфликти в близките на Балканите региони.“

Саръбекир, който е начело на Турско-българския бизнес съвет за трети пореден мандат разясни, че основната дейност на организацията е икономическа дипломация. Около 30 са членовете на съвета и те всички имат компании или партньори в България.

Участниците в срещата се договориха да организират бизнес форуми на реципрочен принцип, с фокус конкретни сектори /търговия, логистика, инвестиции, информационни технологии, 3D принтиране, сътрудничество в областта на висшето образование.

Пример за необходимостта от свързване на бизнеса от България и Турция бе третия бизнес форум Balkan Business Summit 2024, проведен в Банско миналата седмица. Целта на събитието бе да засили регионалното икономическо сътрудничество между балканските страни и да създаде успешни бъдещи партньорства. Компании от различни сектори, включително автомобилостроене, строителство, метали, ИТ и туристически услуги са взели участие. Събитието бе организирано от Българо-турската търговско-индустриална камара в сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Търговската секция към Посолството на Турция в България, Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Република Турция (DEİK) и Българо-румънската търговско-промишлена палата.

При интерес за участие в бъдещи българо-турски бизнес форуми и събития с двустранни бизнес срещи, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 


13.06.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад