Ritorno
Translate to:

Българо-китайския бизнес форум събра повече от 120 участници от наша и китайска страна





Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов взе участие в Българо-китайски бизнес форум, организиран от Центъра за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ /ЦНСССКЦИЕ/ по повод посещението на делегация от Шанхайския съвет за насърчаване на международната търговия и Международната търговска камара на гр. Шанхай в България.

На откриването на Българо-китайския бизнес форум присъстваха: д-р Георги Тахов, министър на земеделието и храните, Н.Пр. г-жа Дай Цинли, посланик на КНР в Република България, г-н Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията.

Събитието се проведе при голям интерес, като в него взеха участие над 120 участници от българска и китайска страна, сред които представители на бизнес средите, на неправителствения и на държавния сектор.

В бизнес делегацията от гр. Шанхай взеха участие компании от секторите: хранителни вериги, митническо обслужване и внос-износ на храни, автомобилна индустрия, изкуствен интелект и автономни моторни средства, интелигентно осветление, строителство, търговски изложения

В своето изказване Цветан Симеонов, председател на БТПП, се спря върху важността на секторите, които представляват китайските компании, като призова китайските компании да разгледат възможността за инвестиции в България.

Д-р Момчил Станишев, директор на ЦНССКЦИЕ, отбеляза многообразието в двустранните отношения между България и Китай. Той отчете наличието на ръст в търговия със селскостопански стоки между двете държави. Станишев изрази убеждението си, че успешното българо-китайско сътрудничество може да се гради върху малки, но постоянни и устойчиви съвместни проекти.

В приветствието си към гостите д-р Георги Тахов, министър на земеделието и храните, отбеляза нарастване на двустранната селскостопанска търговия между България и Китай през 2023 г. – общо 640.6 млн. щ. д., или с 37.4% над нивото от 2022 г., като през 2023 г. положителното търговско салдо за България достига около 395 млн. щ. д.

Н.Пр. Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на КНР в Република България, отбеляза, че през 2023 г. БВП на Китай е надхвърлил 16 трилиона евро. През 2023 г. се наблюдава нарастване на българския износ за Китай, което намалява отрицателното салдо на България в търговията на страната с Китай. Според посланик Дай Цинли България заема водещо място сред страните от ЦИЕ в търговията на Китай в областта на селскостопанските стоки.

Ян Дуншън, заместник-председател на Шанхайския съвет за насърчаване на търговията, посочи, че през 2023 г. регионалният БВП на гр. Шанхай е над 4.7 трилиона юана, като градът е на първо място сред градовете –икономически центрове в Китай. Шанхай е и една от най-популярните инвестиционни дестинации за чужд капитал. Според г-н Ян Дуншън българската роза, киселото мляко, както и българското вино се радват на висока репутация в Китай.

Презентации направиха Уан Лей, генерален секретар на Международната търговска камара на гр. Шанхай и Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

В рамките на форума беше подписан Меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

След официалната част на Форума се проведоха и двустранни бизнес срещи между българските и китайските компании от района на гр. Шанхай.

Събитието бе част от отбелязването на 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай през 2024 г.

 

 


20.06.2024 a.

Altre notizie:

Video:

Ritorno