Назад

НСИ отпразнува 144 години от създаването на българската статистика



БТПП връчи поздравителен адрес на НСИ по повод 144-годишнината от създаването на статистическата институция в България. Председателят на Палатата Цветан Симеонов бе сред официалните гости на тържественото честване.

Доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ, представи пред гостите най-важните моменти от историята на статистическата институция в България, направи преглед на постигнатото до момента по отношение на подобряване на условията на работа в Централното управление и териториалните структури на института и на повишението на възнагражденията в системата на НСИ. Доц. Атанасов открои и успехите на институцията в рамките на международното сътрудничество и по-конкретно пълноправното членство в ОИСР. На 18 юни в рамките на 21-ото заседание на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката към ОИСР се проведе изслушване на нашия екип в централата в Париж, което премина без забележки към българската статистика. Получихме изключително висока оценка и получихме зелена светлина да бъдем пълноправен член на Комитета по статистика, подчерта доц. Атанасов.

По повод събитието и в знак на доброто сътрудничество, ползотворните контакти и любезното съдействие на НСИ за използване на актуална статистическа информация, БТПП предостави на Библиотеката на института серия от пет издания  от периода  2020-2024г. на  годишната брошурата „Bulgaria in figures®” ( „България в цифри“), регистрирана търговска марка с висока оценка от държавните институции и партньорски организации.

Изданието включва основни макроикономически индикатори на страната, като инвестиционната среда, туризъм, внос и износ, образование и пазар на труда и други важни аспекти на българската икономика. Специално внимание е отделено на позицията на България в международните икономически класации.

 


29.06.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад