Назад

„Ангажираност, обхват, устойчивост“ ще бъдат приоритетите на ОЧИС през периода на Арменското председателство





Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в онлайн събитие по повод оповестяването на приоритетите на Организацията на черноморското икономическо сътрудничество - ОЧИС в рамките на председателството на Армения /1 юли – 31 декември 2024/.

Участници от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Северна Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна присъстваха на срещата.

Заместник-министърът на външните работи на Армения Паруир Ованесян представи приоритетите на Армения и календара на събитията до края на годината. Той подчерта значението на приобщаващото икономическо сътрудничество и улесняването на търговията за поддържане на регионалния мир и стабилност. Паруир Ованесян потвърди ангажимента на Армения да си сътрудничи тясно с Постоянния секретариат на ОЧИС, държавите-членки и свързаните с тях органи за подобряване на ефективността на Организацията и насърчаване на икономическото сътрудничество между страните от региона.

Заместник-министърът заяви, че страната ще положи всички усилия да допринесе за насърчаването на конструктивното партньорство и приобщаващия диалог в полза на укрепването на икономическите и културни връзки между страните от Черноморския регион, в съответствие с основните цели на ОЧИС.

Повече от 60 дейности /срещи и събития/ са предвидени в програмата на ОЧИС в периода юли – декември. Различните инициативи  ще бъдат насочени към подкрепа на диалога и обмена на най-добри практики за напредък в справедливото регионално икономическо сътрудничество и устойчивото развитие на държавите-членки на ОЧИС, в съответствие с мото на председателството на Армения - „Ангажираност, обхват, устойчивост“.

Ованесян подчерта и намерението на страната му да поддържа по-силна синергия и синхрон между Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и свързаните с нея органи, включително Бизнес съвета, в който БТПП членува, с цел по-добра координация, допълняемост и хармонизиране на съвместната работа.

ПРИОРИТЕТИ НА ОЧИС ПРЕЗ ПЕРИОДА НА АРМЕНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

 

 


16.07.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад