Назад

Становище на БТПП по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове

Въвеждането на ограничения за изграждането на ВЕИ на територията на индустриалните паркове противоречи на националните и международни цели за устойчиво развитие


 

Българската търговско-промишлена палата се запозна със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове, сигнатура 50-454-01-22. БТПП изразява следното становище:

Палатата не подкрепя опита да бъде забранено изграждането на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, освен в случаите на производство за собствено потребление на територията на индустриалните паркове.

Ограничението за изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия от ВЕИ на територията на индустриалните паркове, освен за собствено потребление, противоречи на националните и международни цели за устойчиво развитие и преход към зелена енергия. България е поела ангажимент за увеличаване на дела на ВЕИ в енергийния микс, а подобно ограничение затруднява постигането на тези цели. Също така ограниченията за изграждане на ВЕИ съоръжения могат да доведат до икономически загуби и намалена конкурентоспособност на предприятията, които биха могли да се възползват от евтина и екологична енергия. Освен това е по-добре да се използва електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, които са в самия парк, защото загубите от пренос на ел. енергия на по-големи разстояния са от значение за цените към крайният потребител.

 ВЕИ съоръженията могат да намалят разходите за електроенергия и да привлекат инвеститори, които се стремят към устойчиво развитие.

Индустриалните паркове са важен инструмент за привличане на инвестиции.  Съгласно чл.2, т.2 от Закон за индустриалните паркове, целта на закона е да осигури благоприятна институционна среда за екологични производства, инвестиции в производствени дейности за развитие на производства и услуги с висока добавена стойност и подобрени условия на труд и за подобряване на икономическата ефективност на предприятията.

 Индустриалните паркове биха могли да бъдат особено полезни за концентрирано и бързо развитие на собствено, българско - или смесено с други страни членки на ЕС- производство на продукти на т.нар. чисти или „нет-зиро“ индустрии, което е бъдещето на икономическия растеж в световен мащаб.

Въвеждането на подобни ограничения може да отблъсне потенциални инвеститори, които търсят екологично чисти и устойчиви енергийни решения. В резултат на това България може да пропусне възможности за икономически растеж и създаване на нови работни места.

Много европейски държави активно подкрепят и насърчават развитието на ВЕИ, включително в индустриалните зони. Подобни ограничения в България поставят страната ни в противоречие с тези тенденции и могат да изолират индустриалните ни паркове от глобалните мрежи за иновации и сътрудничество.

На основание на гореизложеното Българската търговско-промишлена палата не подкрепя Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове.

Становището на БТПП е изпратено до председателя на Комисията по икономическа политика и иновации при 50-то Народно събрание.

 

 

 

 


05.08.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад