Назад

Депозитните системи в Европа и приложение на стандартите GS1



На фона на Европейската зелена сделка и целта на Европейския съюз за преход към кръгова икономика и намаляване образуването на отпадъци, Депозитните системи (ДС или DRS) набраха значителна популярност в Европа като устойчиво решение за борба със замърсяването с пластмаси и насърчаване на рециклирането. Тези програми имат за цел да ограничат еднократната употреба на опаковките от напитки, като пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, като стимулират потребителите да ги връщат за рециклиране. Ефективността на DRS се е доказала и ЕС признава потенциала на системите за връщане на отпадъци като инструмент за постигане на амбициозните си цели за устойчивост. Освен това, системите често гарантират, че събраните материали са с високо качество и могат лесно да бъдат рециклирани, а получената суровина да бъде вложена в нови продукти. 

По дефиниция схемата за депозит и връщане означава система, при която крайният потребител заплаща депозит при закупуване на опакован или напълнен продукт, а депозита му се възстановява, когато опаковката се върне в събирателен пункт, създаден за тази цел  [1].

Съгласно последната версия на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки до 1 януари 2029 г. държавите членки на ЕС трябва да предприемат необходимите мерки, за да осигурят годишното разделно събиране на най-малко 90% от теглото на опаковките, които са пуснати на пазара за първи път в съответната държава членка през дадена календарна година, като видовете опаковки са както следва:

  • пластмасови бутилки за напитки за еднократна употреба с вместимост до три литра и
  • метални контейнери (кенове) за напитки за еднократна употреба с вместимост до три литра.

В България Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работи за въвеждане на депозитната система за отпадъци от опаковки. Според разчетите на министерството, с изпълнените до момента дейности и заложените цели може да се постави начало на депозитна система в страната ни през 2026 г.

Системите за връщане на депозити са чудесен пример за GS1 стандартите в действие. Използването на стандартите спомага за ефикасността на веригите за доставки и позволява на потребителите да правят информиран устойчив избор при покупка. Според проучване на GS1 в Европа, 90% от организациите и фирмите, попадащи в обхвата, вече са членове на GS1 (в това число GS1 България) и прилагат стандартите.  Използването на глобалните стандартни идентификатори GTIN и SSCC, и стандартни баркодове може да опрости оперативната съвместимост на ДС. GS1 QR кодът може да помогне на потребителите да бъде предоставена допълнителна информация за това, как правилно да рециклират опаковките, попадащи в обхвата на регламента, както и за указване на местата, определени за връщане на опаковките. Анкета, включваща  страните в Европа с действащи Депозитни системи, показва, че основният използван идентификатор е GTIN, а използваните символи за кодирането му са EAN-13, EAN-8, UPC-A и UPC-EСъбрани са добри практики от над 20 европейски държави с действащи депозитни системи.  

Повече информация за действащите депозитни системи и резултатите от анкетата може да получите като се свържете с GS1 България на тел.02/8117 611, 604 или на имейл gs1bulgaria@gs1bg.org. Очаквайте скоро информационна брошура на български език, която може да намерите на сайта на GS1 България в раздел GS1 Академия – Информационни материали.

 


06.08.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад