Назад

Облекчаване на българските работодатели по отношение издаване на визи за работна ръка от трети страни

Председателят на БТПП и зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева обсъдиха изграждането на работен механизъм за по-бърза и ефективна визова процедура




 

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, проведе среща с Мария Ангелиева, заместник-министър на външните работи, по повод констатирани проблеми с вноса на работна ръка от трети страни в България. Участие в срещата взе и председателят на Дружеството за приятелство между България и Узбекистан (ДПБУ) Тошко Кръстев.

Целта на срещата бе обсъждане на предизвикателствата, пред които са изправени българските работодатели по отношението на привличането на работници от трети страни и издаването на дългосрочни и краткосрочни визи.

Цветан Симеонов сподели, че темата за вноса на работна ръка е особено важна, като Палатата подкрепя серия от инициативи в тази посока: с изпращане на становища до отговорните институции, провеждане на дискусии със смесени палати, организиране на кръгла маса по въпросите и др.

Заместник-министър Ангелиева заяви, че се търсят работещи механизми, които да гарантират безпроблемното пристигане на работници от трети страни в България. Тези мерки могат да включват и сключване на двустранни споразумения с конкретни страни.

Симеонов декларира, че БТПП ще подкрепи всяка инициатива, насочена към съкращаване на сроковете за внос на работници от трети страни, което очевидно е свързано с финансови ангажименти. Същевременно е необходимо да се предприемат стъпки за трайно кадрово решение за обезпечаване на консулските служби, ангажирани с издаването на работни и туристически визи. Председателят на БТПП подчерта важността и на сключването на двустранни споразумения с трети страни, които ще дадат допълнителна гаранция за изпращаните работници. „Не бива движението на управленски кадри и предстоящи избори да оказват влияние върху процедурата по улесняване на вноса на работна ръка“, заяви още Симеонов.

„МВнР продължава да полага всички усилия за постигане на пълноправно членство в Шенгенското пространство и изпълнява стриктно изискванията на европейското законодателство относно процедурата за разглеждане на визови заявления, както и приемане и преглед на целия набор от изискуеми документи, които трябва да се представят от всеки един апликант за шенгенска виза“, изтъкна заместник-министър Ангелиева, като добави, че МВнР вече е предприело конкретни действия с цел обезпечаването на минималния необходим човешки ресурс в най-натоварените консулски служби.

В края на срещата участниците се обединиха около разбирането, че е положена добра основа за продължаване на сътрудничеството за преодоляване на съществуващите предизвикателства за наемането на работници от трети страни.

 


09.08.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад