Назад

Успешно приключва изпълнението на проект за иновативни коботи с участието на БТПП







Проект VOJEXT (Value Of Joint EXperimentation in digital Technologies for manufacturing and construction), в който БТПП участва като партньор и координатор на информационните и комуникационните дейности, е насочен към внедряването на мобилни колаборативни роботи (т.нар. „коботи“) в производството и строителството.

Проектът се реализира в рамките на Програма „Хоризонт 2020“, с участието на 19 партньорски организации от 11 страни – България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Турция, Унгария и Франция.

Едно от основните постижения на партньорите се състои в разработването на пет пилотни приложения на кобота в различни промишлени сектори – автомобилостроене, строителство, електроника, производство на полиуретанови изделия и занаятчийство.

Сред основните ползи за МСП от внедряването на роботизираната ръка са: подобряване на производителността и конкурентоспособността; по-високо качество на продукцията; намаляване на риска от човешки грешки; спестяване на време, труд и ресурси; намаляване на консумираната енергия, генерираните отпадъци и въглеродния отпечатък. Повече за приложенията можете да намерите тук.

Другo значимо постижение на партньорите е реализирането на грантови схеми с каскадно финансиране на обща стойност от 950 000 евро, което беше предоставено на МСП и хора на изкуството. По този начин се даде възможност на представители на реалния производствен сектор да предложат и разработят допълнителни иновативни идеи за изпълнението на 13 проекта за приложение на кобота в нови сектори на индустрията и изкуството. Един от отличените проекти, който се пребори с конкуренция от цяла Европа, се изпълнява от българска фирма. Повече за финансираните проекти и постигнатите резултати можете да прочетете тук.

Допълнителна информация за проекта можете да намерите на официалния му уебсайт – www.vojext.eu Също така можете да последвате страниците на VOJEXT в социалните мрежи LinkedIn и Twitter, както и да се абонирате за канала в YouTube, където ще намерите промоционални видеоклипове за проекта, записи от информационни уебинари и симулации на пилотните приложения на кобота.

 


21.08.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад