Назад

Нова бизнес мисия на БТПП в Китай

Програмата включва обучение и интензивни срещи в градовете Шанхай, Фуджоу, Сямън и Пекин за откриване на нови възможности и намиране на делови партньори






 

Вчера в Посолството на Китайската народна република в София се проведе среща на участниците в предстоящо обучение в Китай с Н.Пр. Дай Цинли, посланик на Китай в нашата страна. 34 участници, предложени от Българската търговско-промишлена палата - регионални търговски палати, браншови организации, компании– членове, упълномощили БТПП за представляване на техните интереси, както и представители на партньорски организации като Министерство на икономиката и индустрията, Българската агенция за инвестиции, Българската банка за развитие, Националния статистически институт, GS1 България ще посетят Китай в периода 28 август – 13 септември 2024 г. Освен обучение на място, българските участници ще осъществят посещения на индустриални зони, иновативни паркове, местни институции и партньори. Обучението се организира от Китайското министерство на търговията.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов благодари за отличното сътрудничество с Посолството на Китай в София като подчерта, че обучението за представители на палатата и нейни членове и партньори се провежда за трети път, а броят на участниците постоянно нараства. Той сподели, че по този начин се търси разширяване и оползотворяване на възможностите в българо-китайското търговско-икономическо сътрудничество с цел постигане на взаимноизгодни резултати.

Посланик Дай Цинли направи обстоен  преглед на икономическата среда в своята страна, която е в период на реформи в много различни аспекти. Тя спомена 27 сектора с икономически фокус, които подлежат на промени в цялата страна. Китай е започнал над 300 важни за реформата инициативи. Някои от тях касаят трансформация към зелена икономика, иновации, технологично развитие, енергетика, селско стопанство, автомобилна промишленост, жп транспорт  и др. Страната има ръст на БВП от 5,2% за 2023 г. Освен това, подкрепя многостранното сътрудничество в много сфери в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. Тя посочи положителния ръст в двустранната търговия между България и Китай като един от показателите за ефективност на взаимодействието.

Дипломатът подчерта в подробности целите на предстоящото посещение в Китай – задълбочено разбиране на страната, откриване на нови възможности и намиране на бизнес партньори.

Кон Линю, съветник по икономическите въпроси към Посолството на Китай, представи акценти от програмата на предстоящото посещение. То ще включва градовете Шанхай, Фуджоу, Сямън и Пекин. Предвижда се и съвместно събитие с Посолството на България в китайската столица.

Българската търговско-промишлена палата ще информира подробно за отделните етапи на обучението.

 


21.08.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад