Назад

БТПП подкрепя искането на браншови организации за ревизия на наредбата за движение на стоки с висок фискален риск



На 29 август 2024 г. в Министерство на финансите се проведе среща във връзка с проблемите с приложението на Наредба за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на РБ.

В срещата участваха министърът на финансите Людмила Петкова, директори Румен Спецов и експерти от НАП, представители на браншови и работодателски организации. БТПП бе представена от председателя Цветан Симеонов.

Повод за срещата бе многократното настояване на 14 браншови организации/писмо-1писмо-2становище/ от различни сектори в земеделието и храните за преразглеждане на Наредбата, с твърдението им, че "въведената регулация представлява само допълнителна и ненужна административна тежест, а в някои случаи е и неизпълнима". Тя затруднява и оскъпява процесите на доставка, без да има реална практическа полза за осъществяваната контролна дейност от органите по приходите.

След оживена дискусия бе постигнато компромисно решение при което в първото съобщение за натоварването на камионите от обектите, да бъде посочвано приблизително количество, а задължението за измерване да остава за следващия обект склад, преработвателно предприятие и т.н., където има възможност за точно измерване, да се вписва реалното количество продукция.

Цветан Симеонов благодари на МФ за готовността да изслуша позицията на работодателите и индустрията, макар и със забавяне, многократно настояване, поредица от писма и обещания. БТПП подкрепи веднага, още през септември м.г. /линк/ аргументите на браншовите организации за необходимост от ревизия на Наредбата, с която да се постигнат практически приложими и адекватни норми за бързооборотния сектор. Браншовите организации поставиха и други важни за бизнеса въпроси.

Изпълнителният директор на НАП представи обстоен подробен анализ за резултатите от приложението на Наредбата за първите 6 месеца на годината, които са очевидно положителни и с увеличена събираемост в сравнение с предишни периоди.

Представителите на МФ и НАП поеха ангажимент обстойно да разгледат поставените въпроси и направените предложения с цел осигуряване на работеща законова и подзаконова нормативна уредба за фискален контрол.

 


02.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад