Назад

Делегацията на БТПП и нейни партньори в Китай стартира своето двуседмично обучение









Организираната от БТПП и нейни партньори делегация в гр.Фуджоу, Китай започна своята работна програма. Следващите две седмици ще бъдат наситени с обучения по водещи теми за китайската икономика, технологичното и производствено развитие на страната, нейната индустриална и пазарна конкурентноспособност с акценти върху пазара на електромобили и батерии, високи технологии, 5G инфраструктура и др.

Семинарът бе официално открит от Хуан Ан, директор на Центъра за международно икономическо сътрудничество на провинция Фудзиен, който приветства българската делегация. Васил Тодоров, заместник-председател на БТПП и ръководител на делегацията поздрави домакините, като благодари за доброто сътрудничество. Той сподели, че подобни инициативи са отлична възможност за разширяване на търговско-икономически отношения между България и Китай.

Поздравления към организаторите на семинара поднесе и търговският съветник към Генералното консулство на Република България в Шанхай Ивет Николова. След церемонията Николова проведе индивидуални срещи с представителите на делегацията, като заяви желание за сътрудничество и предложи изпращане на информация към членовете за бъдещи дейности, свързани с китайския пазар и интереси за коопериране.

Ден първи на делегацията започна с кратко представяне, в което всяка компания и организация от българска страна представи себе си. От името на БТПП презентация направи Васил Тодоров, акцентирайки върху основните макроикономически данни за България и информация от водещото издание на палатата „България в цифри“ 2024. Тодоров представи основните дейности и услуги на Българската търговско-промишлена палата в полза на бизнеса.

Въвеждащата лекция на тема „Разбирането за Китай“ бе направена от Шу Зан с акцент върху икономическа и политическа система в азиатската страна, културното наследство и нейната външна политика.

Следващите два дни от семинара в гр.Фуджоу преминават с акцент върху обмена и сътрудничеството между Китай и България. В рамките на няколко последователни лекции са разгледани възможностите за увеличаване на промишлената конкурентоспособност на Китай и оптимизиране на организациите. Представени са били и примери за инвестиции от китайски фирми по света, включително в България.

В следващите дни програмата на делегацията ще продължи с интензивна културна, образователна и бизнес програма, посещения на фирми и мероприятия. Предстоят срещи с производствени компании от високотехнологичния сектор, посещение на Китайския международен панаир за инвестиции и търговия в гр.Сямън, както и богата лекционна програма.

 


02.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад