Назад

БТПП подкрепя предложената в Проекта на постановление линия на бедност за 2025 г. в размер на 638 лева



Снимка: БТА

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. От страна на Българската търговско–промишлена палата участие взеха Васил Тодоров, заместник-председател на БТПП, и Виктория Славчева, главен експерт-юрист в Юридическа дирекция. 

По време на заседанието Васил Тодоров изрази подкрепа относно увеличаването на размера на линията на бедност за страната за 2025 г. Така актуализираният размер на линията на бедност, служи всяка година за по-добро целеполагане, формулиране на социалните политики, прилагането им, мониторинг и оценка на резултатите в областта на жизнения стандарт и качеството на живот на хората. Прогнозираната инфлация за 2025 г. е само 2,6% според пролетната  икономическа прогноза на ЕК, което се отчита като очаквано намаляване на инфлационния натиск и се очаква да има и леко повишение на покупателна способност на тези уязвимите групи от населението, което от своя страна ще засили социалния ефект на това увеличение.

Заместник-председателят на БТПП обърна внимание, че социалните плащания от страна на държавата следва да бъдат извършвани след обстоен подоходен и имуществен тест на лицата, които кандидатстват, както и след оценка на техните възможности за включване на пазара на труда.

Становището на БТПП  тук

 


16.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад