Назад

Добри практики в областта на трансфера на технологии – фокус на среща на партньорите по проект STEIDA





В периода 17-19 септември в гр. Барселона се провежда среща на консорциума по проект STEIDA, финансиран по програма Еразъм+. Домакин на събитието е Търговската камара на Барселона. 

Една от целите на срещата е обмяна на добри практики между партньорите в областта на трансфера на технологии. В тази насока бе представена програма Innova, администрирана от Политехническия университет в Барселона, област Каталуния. Инициативата стартира през 1998 г. и цели насърчаване на ролята на иновациите в развитието на предприемачеството, както и  създаване на нови компании, базирани на трансфера на знания и технологии.

Дейността на програмата е в две основни направления:

  • разработване на патенти, базирани на технологии, разработени от Университета и създаване на компании, които развиват бизнес чрез използване на тези патенти;
  • подкрепата на предприемаческия дух и културата на внедряване на иновации сред университетската общност, преподаватели, изследователи, студенти.

За период от 25 години с помощта на програма Innova са създадени над 400 технологични компании, които са генерирали около 5000 висококвалифицирани работни места, допринесли за формиране на ядрото на иновативната екосистема на област Каталуния. В рамките на инициативата са разработени повече от 500 патента и са лицензирани над 300 технологии. Преобладават компаниите, занимаващи се с информационни и комуникационни технологии (43,88%), здравеопазване (17,35%), следвани от компании, работещи в областта на индустрията и роботиката (14,29%) и в сферата на възобновяеми източници на енергия (14,29%). С относително по-малък дял са компаниите в сферата на мобилността и устойчивостта (6,12%), космоса и аеронавтиката (2,04%) и сектора на агротехнологиите (2,04%).

 


19.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад