Назад

Председателят на БТПП участва в среща на МОР в Хага

Европейската конкурентоспособност, пазара на труда, уменията, икономически платформи и вериги са сред темите на срещата




 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов участва в среща на членовете на Международната организация на работодателите /МОР/ от Европа и Централна Азия, която се провежда на 19 - 20 септември 2024 г. в гр. Хага, Нидерландия.

Срещата бе открита от Матей Блейс, заместник-председател на МОР за Европа и Централна Азия, който заяви, че програмата е изключително богата и обхваща теми, свързани с европейската конкурентоспособност, пазара на труда, уменията, икономически платформи и вериги.

Ингрид Тийсен, председател на Конфедерацията на холандската индустрия и работодателите, като домакин на срещата представи организацията, която е най-голямата работодателска организация в Нидерландия и представлява общите интереси на местния бизнес. В нея членуват над 160 браншови асоциации, представляващи повече от 185 000 предприятия. Те покриват почти всички сектори на икономиката, включително повече от 80% от всички средни компании в Нидерландия и почти всички по-големи корпорации. Организацията предоставя богат набор от услуги на своите членове. Тя насърчава поддържането на благоприятна бизнес среда и инвестиционен климат в страната, с оглед на повишаване на конкурентоспособността на нидерландската индустрия.

Питер Хасекамп, генерален директор на Нидерландското бюро за иконмически и политически анализи, направи обзор на икономическото и социално развитие в Европа и Централна Азия. Той посочи основни факти в икономиката на Нидерландия, която следва тренда на развитие в цяла Европа. Според него растежът се ускорява и покупателната способност се възстановява, а държавните финанси се влошават.

Икономическият растеж е 0,6% през 2024 г. и се очаква да достигне 1,6% през 2025 г. Покупателната способност ще се увеличи до средно 2,5% тази година и 1,1% през 2025 г., тъй като предишната загуба на покупателна способност е била в резултат на инфлационния шок на европейско ниво. Бюджетният дефицит през следващите години ще бъде значително по-висок от миналата година, близо до договорената граница от -3% БВП.

Сред обсъдените теми в дневния ред на срещата бяха включени: ролята на европейския бизнес в насърчаването на социалния диалог, процедури на Международния съд, приоритети и планувани дейности в региона на Европа и Централна Азия, корпоративна социална отговорност, миграционни политики и нужда от работна ръка, обмен на опит между работодателските организации.

Симеонов представи предизвикателствата пред българската икономика, свързани с 6 парламентарни избори в рамките на последните 3 години. Посочи, че през октомври отново предстоят избори – за 7-ми път поред и на този фон политическата обстановка в страната е изключително нестабилна.

Председателят на БТПП сподели, че Кодексът на труда е най-често променяният закон в България – около 15 пъти за 3 години. Част от последните промени са свързани с работата от разстояние, електронен трудов запис (електронна трудова книжка), както и опит за въвеждане в националното ни законодателство на Директива (ЕС) 2022/2041 относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.

Страната се намира в ключов етап от своето икономическо развитие, като редица икономически и социални индикатори сочат както положителни тенденции, така и предизвикателства пред пазара на труда и бизнеса. Според официалните данни  /НСИ/ през 2023 г. и началото на 2024 г. българската икономика продължава да бележи умерен растеж. През първото тримесечие на 2024 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1.8% спрямо същия период през предходната година. През 2023 г. реалното увеличение на БВП е също 1.8%, като той възлиза на 183 743.4 млн. лв. по текущи цени. Това представлява устойчив растеж, въпреки предизвикателствата, произтичащи от глобалните икономически условия.

Пазарът на труда в България продължава да показва стабилност, сподели Симеонов, въпреки лекото увеличение на коефициента на безработица до 5.0% през първото тримесечие на 2024 г., спрямо 4.4% през същия период на 2023 г. В същото време, относителният дял на заетите лица от населението на възраст над 15 години е 52.8%, което подчертава значимостта на икономически активната част от населението.

Бизнес средата в България продължава да се развива в контекста на икономическа стабилност и растеж, но предизвикателствата, свързани с производителността, инфлацията и демографските проблеми, остават. Страната има потенциал за по-нататъшно развитие и модернизация, особено в секторите на услуги и иновации. Бъдещите усилия следва да бъдат насочени към инвестиции в човешкия капитал, подобряване на производителността и стимулиране на устойчив икономически растеж.

Социалният диалог в България е изправен пред множество предизвикателства в контекста на променящата се икономическа и социална среда. Основни проблеми са намаляването на синдикалното членство и спадът в обхвата на колективните трудови договори. В новите форми на заетост, като работата на платформи, този процес е особено затруднен. Все повече работници и работодатели не се включват в традиционните механизми за преговори, което води до намаляване на обхвата на социалния диалог.

Участниците в срещата дискутираха разнообразни национални и общи за региона теми, свързани със заетостта.

 

 


20.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад