Назад

Васил Тодоров участва днес в откриването на новата академична година в ХТМУ

Новосъздадената магистърска специалност “CAD/CAE и 3D технологии” е резултат от съвместен проект между БТПП и ХТМУ

Заместник-председателят на БТПП д-р Васил Тодоров участва в официалното откриване на новата академична 2024/2025 година в Химикотехнологичния и металургичен университет. Ректорът на университета - проф. Сеня Терзиева, в своето приветствие отбеляза важността на сътрудничеството между бизнеса и науката за предоставянето на практически знания на студентите още на етапа на тяхното университетско образование.

В подкрепа на изразената готовност на сътрудничество, Васил Тодоров отбеляза последния реализиран съвместен проект между БТПП и ХТМУ – новосъздадената магистърска специалност “CAD/CAE и 3D технологии” с професионална квалификация „инженер“.

Завършилите магистърската програма ще придобият умения да:

  • проектират и изработват детайли и възли прилагайки CAD и 3D технологии;
  • прилагат съвременни методи за анализ и контрол на изделията посредством компютърна симулация;
  • прилагат иновативни технологии, чрез които да се намалят разходите и сроковете за внедряване на нови производства;
  • разработват, внедряват и валидират модели за компютърна симулация на изделия;
  • създават геометрични модели на реакторна техника и промишлени агрегати, да свързват геометричните модели на средата с математичните модели на протичащите процеси и да провеждат анализи с помощта на съвременните компютърни технологии.

Специалисти от създадения към БТПП 3D Център за протопиране  ще се включат в обучителния процес чрез демонстриране на най-новите технологии в 3D принтирането и сканирането, използвани в машини на световните марки Ultimaker, Formlabs, Markforged и Artec.

За повече информация относно магистърската специалност, можете да се обърнете към Катедра „Приложна механика“, ХТМУ, проф. д-р инж. Валентин Славов, телефон: 0897 206 836, e-mail: valsl@uctm.edu

 


24.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад