Назад

Информация за командировани работници и техните компании

В рамките на проект, с участието на БТПП, за анализ на предизвикателствата при прилагането на Директивите за командироване на работници




 

Проектът "Информиране за правилата за командироване" /IOR/, финансиран от Европейския съюз, анализира предизвикателствата, свързани с прилагането на Директивите за командироване на работници в контекста на транснационалното предоставяне на услуги, като се фокусира върху информацията за подобряване на прилагането и правилно прилагане на европейските регламенти относно командироването на работници.

Проектът се ръководи от Фондация Антонио Бустаманте от Испания и включва участието на бизнес и синдикални организации от Испания, Полша, Германия, Холандия, Чехия и България, с активното участие на Българската търговско-промишлена палата.

Основната цел на проекта е повишаване на достъпността, прозрачността и качеството на информацията относно условията на работа, включително стажове в държавите членки и е специално насочена към работници и работодатели, командировани работници в секторите на селското стопанство, грижите и строителството, както и към социалните партньори и публични органи. Проектът се стреми да улесни транснационалния обмен на информация и добри практики, а въздействието му ще обхване и страните извън ЕС, по-специално страни кандидатки.

За постигане на тази цел проектът създава мрежа от съветници, състояща се от представител на всяка от страните партньори на проекта плюс един международен съветник.

Експертите от тази международна мрежа ще осигуряват подкрепа и съвети за компании и командировани работници в рамките на съответната страна, както от гледна точка на изпращащата, така и на приемащата държава.

За да бъде координирана мрежата от съветници, да се гарантира хомогенност, бързина и ефективност на информацията и съветите, както и достойно и професионално третиране на работниците и компаниите е изготвен кодекс за поведение с насоки за работа на съветниците. По този начин кодексът за поведение е конфигуриран като референтно ръководство за експертите, което те да използват при ежедневното вземане на решения и предоставяне на консултации.

Освен това, кодексът за поведение търси, като добавена стойност, възможността за генериране на положителна и сплотена работна среда, където прозрачността, честността и доверието между всички съветници помагат за укрепване на имиджа на проекта и подобряване на външното възприятие на партньорите в съответните страни.

Кодексът за поведение е съгласуван от съветниците и партньорите по проекта на срещата на консултантите, проведена онлайн през юни 2024 г. и може да бъде достъпен на езиците на партньорите по проекта ТУК.

Допълнително експертите са изготвили Национални доклади за Информационния портал на проекта, където се предоставя информация и съвети, които могат да бъдат поискани от работници и работодатели от страни членки на Европейския съюз и страни кандидати. Българската търговско-промишлена палата ще информира щом докладите бъдат публикувани и са обществено достъпни.

 


25.09.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад