Назад

Кръгла маса за ролята на регулаторните и доброволните подходи за постигане целите на устойчивото развитие

Представена бе експертизата на БТПП по темата, вкл. потенциалните възможности на стандартите във връзка с устойчивостта






 

През миналата седмица, на 25 септември, катедра „Икономика на природните ресурси“ проведе Пета кръгла маса на тема „Докладване във връзка с устойчивостта – между регулацията и доброволните подходи“ под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Повече от 20 години екипът на катедрата работи по темата за устойчивите модели, в резултат на което са реализирани много изследователски проекти и научни прояви.

Целта на кръглата маса е да очертае ролята на регулаторните и доброволните подходи за изпълнение на новите европейски нормативни актове, вкл. директивата „Корпоративното отчитане на устойчивостта“.

В своето изложение при откриване на форума проф. Димитров сподели, че УНСС участва като партньор в много мрежи и инициативи, свързани с устойчивото развитие. Той също обърна внимание на важното място на бизнеса в този процес и това да се върви от устойчиво производство към устойчиво потребление.

В последвалата дискусия в първия от двата панела участие взеха представители на държавните институции (Министерството на труда и социалната политика, Българска служба за акредитация), бизнеса и браншовите организации в лицето на Българска търговско-промишлена палата/GS1 България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, производители, дистрибутори, неправителствени организации, като Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, фондация „Екологичен манифест“, представители на университетите и други. Като основен извод се очерта големия потенциал за синергия между двата подхода и как, често доброволните методи в лицето на стандартите могат да бъдат въведени като задължителни, с което се облекчава прехода за фирмите в обхвата на новите изисквания.

На кръглата маса Цвета Братанова, изп. директор на GS1 България /БТПП/, запозна присъстващите в залата с официалното публикуване през юли 2024 г. в официалния журнал на ЕК на Регламента за екопроектиране на устойчиви продукти и предстоящия законодателен процес за въвеждането на Цифров продуктов паспорт (ЦПП), който трябва да приключи 2030 г. Към крайната дата се очаква 14 милиарда продукта на имат ЦПП. В момента върви стандартизация на системата за ЦПП, а моделите на данните за отделните продуктови групи ще бъдат определени с делегирани актове.

Във втория панел на кръглата маса „Ангажиране на младите хора с устойчивостта“  бе дадена думата на младите хора, да представят своето отношение към прилагането на практики, насочени към постигането на устойчиво развитие в нашата страна.

 


02.10.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад