Назад

Българо-гръцки бизнес форум с участието на над 80 компании









Българо-гръцки бизнес форум се проведе в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) при засилен интерес. Събитието бе организирано от палатата съвместно с Атинската търговско-промишлена палата, Гръцката федерация на предприятията, Гръцката агенция за инвестиции и търговия, Асоциацията на гръцките износители, Българо-гръцката търговско-промишлена камара и Търговския отдел на Посолството на Гърция в София.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и заяви, че интересът е надхвърлил очакванията, като в събитието участваха 18 гръцки и над 70 български компании. Той припомни, че миналата година палатата подписа меморандум за сътрудничество с Атинската търговско-промишлена палата, което вече има реални измерения. Симеонов посочи, че гръцката делегация е не само от представители на фирми от традиционно близки на нас индустрии като хранително-вкусова промишленост и строителство, а също така високи технологии, туризъм, сигурност и охрана.

Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов приветства участниците и заяви, че Гърция е важен партньор на България, като заема четвърто място между външнотърговските партньори на страната ни.

Министър Николов посочи, че икономическите отношения с Гърция се развиват положително, като през последните години двустранният стокообмен се задържа на рекордни нива. По думите му през 2023 г. стокообменът между двете страни е достигнал над 4,6 млрд. евро, а през настоящата година, само за периода януари – юни, възлиза на близо 2,5 млрд. евро. Министърът на икономиката и индустрията подчерта, че тези данни потвърждават неограничените възможности за растеж, които България и Гърция могат да постигнат в икономическото си сътрудничество.

„Гърция е и един от стратегическите инвеститори у нас. Размерът на гръцките инвестиции в България към началото на 2024 г. възлиза на над 3,5 млрд. евро, като само за първото тримесечие на 2024 г. те са в размер на близо 80 млн. евро“, заяви министър Николов.

По неговите думи пълноправното присъединяване на България към Шенген ще доведе до намаляване на времето и разходите за физическо движение на туристопотока между двете страни, ще улесни търговията и сделките, както и граничния, митнически и данъчен контрол.

„България оценява последователната подкрепа на Гърция в това отношение и е убедена, че гръцкият бизнес и гръцкото правителство ще продължат да подкрепят българската страна и на европейско ниво, което ще се отрази положително на двустранните търговски и инвестиционни потоци“, изтъкна Николов. Той допълни, че в този контекст българското и гръцкото правителство трябва да продължат развитието и модернизацията на пътната и железопътната инфраструктура между двете страни, което ще засили положителния ефект от пълноправното присъединяване на България към Шенген и ще доведе до значителен икономически растеж.

Посланикът на Гърция у нас Н.Пр. Алексиос Мариос Либеропулос сподели, че страната ни представлява в последните години може би най-важният икономически и търговски партньор на Гърция на Балканите. Той изтъкна като положителни събития развитието и на тристранните отношения между България, Гърция и Румъния, както и терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Либеропулос допълни, че през 2023 г. се е наблюдавало увеличение на българските туристи в Гърция с почти 42 процента в сравнение с 2022 г. Гръцките туристи у нас също са се увеличили на над 1 100 000 души, или ръст от 25 процента.

Посланикът припомни и за друга скорошна инициатива на министрите на енергетиката на Гърция, България и Румъния да се решат големите различия в цените на електрическата енергия на нашия регион по отношение на Централна и Северна Европа.

"Българският пазар дава много прекрасни възможности за по-нататъшно развитие в областта на логистиката, на технологиите, в нови области и върху нашите силни основи имаме възможност да надградим в сектори като хранително-вкусовата промишленост, строителните материали, екологични решения", каза председателят на Атинската търговско-промишлена палата София Куненаки Ефремоглу. По думите ѝ подписаният миналата година меморандум за сътрудничество е стъпка към действия с ново качество, използвайки все повече експерти и засилвайки връзките между двете страни.

Бяха представени икономическия и инвестиционен климат в България и Гърция - съответно от Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, и Бети Александрупулу, член на Борда на Гръцката агенция за инвестиции и търговия.

Председателят на Българо-гръцката търговско-промишлена камара Саввас Карафилидис направи преглед на двустранни инициативи и участия на международни изложения в двете страни, включително на Солунския панаир.

Форумът продължи с двустранни разговори по сектори като бяха проведени над 200 срещи между компаниите.

 


04.10.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад