Назад

Среща с Н. Пр. Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София



В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща с Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София. С нея разговаряха председателят Цветан Симеонов и Тодор Табаков, заместник-председател на БТПП.

По-практични двустранни отношения, стимулиране на бизнеса и туристическия обмен между България и Мароко –това бяха водещите теми на разговора.

Дискутирани бяха перспективите за разширяване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, базирано както на дългогодишните връзки между България и Мароко, така и на установените отношения ЕС - Мароко.

През 2023 година търговските отношения между България и Мароко бележат ръст в развитието си. Двустранният стокообмен нараства с 65%. Търговското салдо е положително за България.

По данни на БНБ сумарните преки чуждестранни инвестиции от Кралство Мароко в България към края на 2023 г. достигат 3.9 млн. евро.

----------

Данни за търговското сътрудничеството на Мароко с ЕС:

ЕС е водещ търговски партньор на Мароко, а заедно с Алжир Мароко е най-големият търговски партньор на ЕС сред държавите от Южното съседство. ЕС е и най-големият чуждестранен инвеститор в Мароко. От 2000 г. е в сила Евро-средиземноморското споразумение за асоцииране между ЕС и Мароко, което на практика създава зона за свободна търговия между тях.

Мароко е 21-ят търговски партньор на ЕС с дял 1% от общата търговия на ЕС със стоки със света през 2022 г.

ЕС е най-големият търговски партньор на Мароко, който представлява 49% от търговията със стоки през 2022 г. 56% от износа на Мароко отива в ЕС, а 45% от вноса на Мароко идва от ЕС.

Общата търговия между ЕС и Мароко през 2022 г. възлиза на 53,3 милиарда евро. Вносът на ЕС от Мароко възлиза на 21,7 милиарда евро. Най-търгувани са транспортно оборудване (5,1 милиарда евро, 23,5%), машини и съоръжения (4,6 милиарда евро, 21,2%) и текстил (3,1 милиарда евро, 14,3%).

Износът на ЕС за Мароко възлиза на 31,6 милиарда евро и се състои главно от машини и съоръжения (6,7 милиарда евро, 21,2%), следвани от минерални продукти (4,9 милиарда евро, 15,5%) и транспортно оборудване (3,5 милиарда евро, 11,1%).

Двупосочната търговия с услуги възлиза на 7,7 милиарда евро през 2021 г. Вносът на услуги в ЕС представлява 4,4 милиарда евро, а износът възлиза на 3,3 милиарда евро.

 


09.10.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад