Назад

Енергийно обследване и системи за енергиен мениджмънт: ползи за МСП







На 8 октомври в БТПП се проведе обучителен хибриден семинар по проект EE4SMEs, за повишаване на енергийната ефеткивност /ЕЕ/ на МСП. В събитието участваха над 50 представители от следните сектори: строителство, машиностроене, недвижими имоти, хотелиерство, ОВК, консултантски услуги, ядрени изследвания, системи за пожарна безопасност, осветителна техника, дигитални индустрии, транспорт и логистика.

Семинарът бе открит от д-р Васил Тодоров, заместник-председател на БТПП, който подчерта значимостта на ЕЕ за МСП и нуждата от реализиране на мерки за оптимизиране на енергопотреблението, които са ключови за бизнеса във връзка с конкурентността, устойчивото развитие и намаляване на парниковите емисии в духа на изпълнение на заложените критерии в Зелената сделка.

Бяха представени основните дейности по проект ЕЕ4SMEs, а именно платформата IMPAWATT (https://eu.impawatt.com/)която дава възможност на фирмите да направят самооценка на енергийното си потребление, както и да отчитат повишената ефективност от приложените мерки. В платформата също са включени примери на добри практики, тестове за повишаване на знанията за управление на ЕЕ, възможности за финансиране на енергийни мерки по български и европейски програми. Платформата ще бъде налична на български език в края на годината.

С презентации в семинара участваха инж. Петър Кисьов и д-р инж. Здравко Георгиев, лицензирани одитори по ЕЕ, които представиха основните принципи за управление на ЕЕ в МСП, добри практики, използвани от фирми в секторите машиностроене, хранително-вкусова промишленост, ресторантьорство и хотелиерство, както и системата за енергиен мениджмънт ISO 50001, интегриран подход за управление на енергията в едно предприятие.

По време на семинара се проведе дискусия като основни акценти бяха поставени на: програми за финансиране на въвеждане на мерки за ЕЕ в МСП, икономическата ефективност от използването на батерии за съхранение на енергия, комбинираното използване на фотоволтаици и конвенционални източници на енергия, съхраняването на енергия от възобновяеми източници и т.н.

Актуална информация, обучения и информационни дни по проект ЕЕ4SMEs ща намерите на страницата на БТПП, в ежедневния бюлетин Инфобизнес и на уебсайтa на проекта https://www.ee4sme.com/.

Всички презентации от събитието са достъпни тук.

-----------------------

Проект EE4SMEs е финансиран по програма LIFE. Основната му цел е да насърчи прилагането на мерки за енергийна ефективност в МСП. БТПП е пълноправен партньор в проекта, консорциумът включва 24 партньора, сред които търговски палати, енергийни агенции и агенции за икономическо развитие от 10 страни.

 


09.10.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад